Logo

Castelão

BAÍAS E ENSEADAS

Castelao

Castelão kommer från de ler-kalkstensjordar (chão rijo) i Colares, strax innanför Atlantkusten. Det svala havsklimatet och det unika terroiret ger upphov till ett rött vin som är både elegant och energiskt.

Druvorna skördas för hand i små 15-kiloslådor för att bevara fräschör och fruktens integritet. Jäsningen sker med hela klasar, som fottrampas i ett öppet 1000-literskar vid kontrollerade temperaturer mellan 22°C och 24°C. Efter avslutad malolaktisk jäsning lagras vinet i sex månader på använda franska ekfat. Resultatet är ett vin där Castelãos livliga frukt och uttrycksfulla mineralitet står i fokus.

Ljust karminrött i färgen öppnar vinet med lyfta aromer av röda körsbär, smultron, hallon och blodapelsin. Smaken är delikat men ihållande, med salt friskhet, finkorniga tanniner och en aptitretande, sältigt avslutning. Det är ett vackert finmejslat uttryck för Castelão, lätt i kroppen men fullt av nyanser och kustnära charm.

📍 Region
Colares, Portugal
🌱 Jordmån
Kalk-lera (chão rijo)
🍇 Druvor
Castelão
🍒 Karaktärer
Röda körsbär, hallon, blodapelsin, fina tanniner, salt avslutning, lätt men ihållande
🧺 Skörd
Handskörd i 15 kg-lådor
🛠️ Vinifiering
Trampat, whole cluster-jäsning i 1000-literskärl (22-24°C), malolaktisk jäsning, 6 månaders lagring på använda franska ekfat
🍷Upptäck fler viner från Baías e Enseadas